9 септември 2013 г.

Що за животно е социалният психолог?

   Социалните психолози смятат, че поведението на човек се определя от заобикалящата го среда. Но с какво точно се занимават те? Какво е тяхното място под слънцето и къде могат да намерят реализация?
  Започваме със сферата на маркетинговите проучвания. В нея социалният психолог се занимава с провеждане на фокус групи, изследване на отговорите на потребите към различни променливи като: пола на говорителя, атмосферата, в която е заснет телевизионният спот и времевият слот, в който е излъчен. В тази си роля социалният психолог използва своите познания за основните принципи на социалната психология, преглежда актуалната литература и провежда свои собствени наблюдения. Той помага на компанията да направи решения, които са базирани на фактите.
  Следващата сфера на реализация е академичната. Социалните психолози са умели в събирането и анализирането на данни. В академична среда те провеждат научни изследвания, които водят до увеличаване на обема от знания по социална психология, но нямат конкретно приложение за обикновените хора. Оригиналните изследвания включват изучаването на различни субекти като например какви са обкръжаващите фактори, които спомагат на хората да се влюбят, как социалните фактори допринасят създаването на предубеждения или как стереотипите се променят в зависимост от географското местоположение.
  Третата сфера, в която социалните психолози намират място е преподавателската. Те преподават в университети, колежи, на колегите и клиентите си. На ниво университет социалните психолози преподават както социална психология, така и обща. Те представят и научни доклади на различни конференции.
  Последната  сфера е консултантската. Социалните психолози работят по досъдебни, граждански и наказателни случаи. Там те са полезни при избора на съдебни заседатели.

До тук със световната гледна точка върху работата на социалните психолози...

  В България нещата стоят по малко по-различен начин. Основното поле за реализация е в сферата на образованието и вътрешните работи. Извън него къде могат да бъдат използвани социални психолози (лично мое мнение):
  1. Риалити формати - в България доста нашумяха риалити форматите от няколко години, голяма част от хората гледат с интерес предавания като Биг Брадър, Сървайвър и прочие. Те са чисто социални експерименти и като такива няма нищо по-логично от това да бъдат коментирани от социални психолози, които се занимават точно с изследването на човешкото поведение под влиянието на различни фактори.
  2. Психология на протестите - предвид актуалната политическа обстановка в България най-добро обяснение за събитията могат да предоставят психолозите с интереси в сферата на социалната психология.
  3. Обучения - социалните психолози могат да предоставят адекватно обучение на деца и възрастни, свързано с повишаване на уменията за общуване, справяне с конфликтни ситуации и превенция на агресията.
  4. Оставям отворено за дискусия...
Иван Пейчев

1 коментар:

Анонимен каза...

Безработен с диплома за поне 5 бона с тенденция да се реализира като сервитьор/ ка или барман/ ка!

Н. Петров